GY.I.K.

Az alábbiakban a versennyel kapcsolatban leggyakrabban felmerült kérdésekre adott válaszokat adjuk közre. Az oldalt folyamatosan frissítjük és bővítjük a menetközben felmerült kérdésekkel.

1. Én vagyok a csapatunk Cisco-s embere. Eddig még csak a Cisco Hálózati Akadémia CCNA képzésének első és második szemeszterét végeztem el. Érdemes indulnom a versenyen?

Mindenképpen javasoljuk az indulást! Az első forduló versenyfeladatainak előre meghatározott és külön is jelzett része olyan ismeretekre építkezik, ami a CCNA képzés első két szemeszterében található meg, így ezzel a háttérrel már érdemes belevágni. Még azokat is az indulásra buzdítjuk, akik még csak az első szemeszternél tartanak. Semmi kockázata nincs a részvételnek; erőfelmérésnek, rutinszerzésnek pedig kiváló lehetőség. Ha most indultok, akkor két év múlva már komoly tapasztalattal futhattok neki az újabb megmérettetésnek.

2. Csapatom nem minden tagja Cisco Hálózati Akadémia hallgató. Indulhatunk a versenyen?

Ha a korhatárra vonatkozó feltételnek megfeleltek, akkor természetesen igen, mivel a versenynek nem feltétele az akadémiai tagság. Ha más formában már szert tettetek a megfelelő tudásra, akkor mindenképpen érdemes jelentkezni.

3. Mit jelent a hálózati szimulációs feladat a lehetséges feladattípusok között?

Olyan feladatot (feladatokat) kaptok, amit a Packet Tracer hálózati szimulációs program legfrissebb (6.1.1-es) verziójának segítségével kell majd megoldanotok. A Cisco Hálózati Akadémiák hallgatói ismerik ezt a programot, a többiek számára a szükséges információt a jelentkezést követően megküldjük.

4. Szeretném kipróbálni a Windows Server 2012 R2 operációs rendszert. Hogyan tehetem ezt meg?

A rendszernek van időkorlátos kipróbálási verziója, amit akár az otthoni gépedre is feltelepíthetsz. Amennyiben nincs különálló géped a tesztelésre, úgy használhatsz valamilyen ingyenes virtualizációs technológiát.

A Windows Server 2012 R2 funkcionalitásban teljes, csupán időkorláttal rendelkező, kipróbálási verziót itt érheted el: http://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-windows-server-2012-r2

Akár végleges Windows Server licenchez is hozzájuthatsz, ha beregisztrálsz a Microsoft DreamSpark tanulói változatára. Itt sok egyéb (pl. fejlesztői) szoftverhez is hozzájuthatsz.

5. A feladatok között szerepel a Linux operációs rendszer telepítése és konfigurálása. Csapatomban senkinek sincs ezen a területen komoly tapasztalata. Mekkora hátrányt jelent ez? Milyen disztribúció ismeretére lesz szükség?

Az alapok megismeréséhez egy remek lehetőséget biztosítunk minden csapat számára. A Cisco Hálózati Akadémia tananyagai között pár hónapja jelent meg a Linux Essentials kurzus. Ez a tananyag önállóan is elvégezhető (bár némi angol tudás kell majd hozzá), a HTTP Alapítvány pedig belépési lehetőséget biztosít számotokra. A regisztráció után egy-két nappal kaptok majd részletes információt arra vonatkozóan, hogy miként férhettek hozzá a tananyaghoz.

Az első fordulóban nem lesz szükség átfogó és mély szakmai háttérismeretre és gyakorlatra, így ebben a körben még nem lesz különösebb jelentősége annak, hogy kinek milyen disztribúcióval kapcsolatban vannak ismeretei. A döntőben a nemzetközi verseny előírásai szerint Debian Linux-ot fognak használni a résztvevők.

Az aktuális stabil változat letölthető a Debian honlapjáról: http://www.debian.org

Amennyiben további kérdésetek van, akkor jelezzétek azt az es2016@netskills.hu címen!

 

Kapcsolat

HTTP Alapítvány
1123 Budapest
Csörsz utca 45.

E-mail: es2016@netskills.hu
Telefon: 1-225-4600

 

A WorldSkills és EuroSkills
versenyek hivatalos szakmai
szakmai támogatója a

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
megbízásából a Skills IT konzorcium. Konzorciumvezető: