A VERSENYRŐL

A SkillsHungary Nemzeti Válógató célja az Enterprise ICT Team, vagyis a válalati rendszergazda csapat kategóriában annak a 3 fiatal szakembernek a kiválasztása, akik a nemzeti csapat tagjaiként Magyarországot fogják képviselni a svédországi Göteborgban, az 5. EuroSkills nemzetközi szakmai versenyen.

A versenyen háromfős csapatok indulnak. Mivel a EuroSkills felső korhatára 25 év (vagyis a résztvevő a verseny évében még nem töltheti be a 26. életévét), ezért mindhárom csapattag születési dátumának 1991. január 1-je vagy későbbi időpontra kell esnie . Más feltétel nincs, így középiskolások, egyetemisták, valamint tanulmányaikat már befejezett fiatal szakemberek egyaránt indulhatnak. A csapatok szabadon szervezhetők, így nincs például olyan megkötés, hogy csak azonos iskolában tanulók alkothatnak egy csapatot.

A rendszergazda csapatnak alapvetően három terület feladatait kell ellátnia:

 • Cisco hálózati eszközök telepítése és konfigurálása
 • Windows munkaállomás és kiszolgáló telepítése és konfigurálása
 • Linux munkaállomás és kiszolgáló telepítése és konfigurálása

A válogató ezúttal három fordulós lesz, és 2015 januártól áprilisig tart.

A válogatóvereny virtuálisan egy "digitális városban" zajlik, így a feladatok ehhez a területhez kapcsolódnak majd.

Jelentkezési határidő: 2015. január 23.

AZ ELŐDÖNTŐ

2015. január 29., 14.00-17.00

Az első forduló nem igényel helyszíni részvételt. A résztvevők a HTTP Alapítvány versenyportálján keresztül oldják meg a kitűzött feladatokat, így a csapatok otthonról vagy az iskolából, az interneten keresztül versenyeznek. Tesztek, szimulációs és más otthoni körülmények között is megoldható gyakorlati feladatok szerepelnek a háromórás fordulóban.

Feladattípusok:

 • Cisco online elméleti teszt (ICND 1-es szint és ICND 2-es szint)
 • Microsoft online elméleti teszt
 • Linux online elméleti teszt és gyakorlati feladat egy SSH-val elérhető távoli szerveren
 • Cisco gyakorlati hálózati szimulációs feladat (ICND 1-es szint és ICND 2-es szint)
 • Kreatív feladatmegoldás szöveg-, hang- vagy videó formában biztosított ismeretanyag alapján

A legjobb eredményt elért 12 csapat jut tovább a középdöntőbe.

Figyelem: a versenyre nem csak azokat a csapatokat várjuk, akik már teljes egészében felkészültek a megmérettetésre, hanem olyanokat is, akik még csak tanulmányaik elején vagy közepén járnak. Minden témakörből lesznek kezdő jellegű feladatok, így az is lehet a cél, hogy egy későbbi versenyre történő felkészülés céljával vegyetek részt a vetélkedésben.

A KÖZÉPDÖNTŐ

Időpont: 2015. április 10.

Tervezett helyszín: Budapest, Csörsz u. 45. (MOM Park, SasTorony)

Az első forduló legjobbjai közel három hónapon keresztül készülhetnek a középdöntő és a döntő kihívásaira. A szervezők folyamatosan ellátják a csapatokat felkészülési anyagokkal, megtanulandó ismeretekkel és elvégzendő feladatokkal. Már a középdöntő felkészülési időszakában fontos pontokat lehet gyűjteni. Az egynapos helyszíni forduló az elődöntőhöz hasonló jellegű feladatokat tartalmaz, két jelentős különbséggel:

 • a középdöntő ellenőrzött körülmények között zajlik
 • a feladatok már a döntő feladataihoz kapcsolódnak, és erősen építkeznek a felkészülési időszakban elsajátított ismeretekre és készségekre.

A középdöntő legjobb 6 csapata jut be a döntőbe.

A DÖNTŐ

Időpont: 2015. április 27-29.

Helyszín: Hungexpo, a Szakma Sztár Fesztivál és a SkilsHungary Nemzeti Válogató részeként

A döntő két napon keresztül, a későbbi EuroSkills-hez nagyon hasonló környezetben és hangulatban zajlik. A Szakma Sztár Fesztiválon minden évben fodrászok, ácsok, villanyszerelők, hegesztők és még sok-sok más szakmában csapnak össze a hazai legjobb szakmunkás és szakközépiskolai tanulók, hogy a Szakma kiváló tanulója, illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny résztvevőjeként eldöntsék, hogy ki a korosztály legjobb szakembere. Idén a rendezvány részeként kerül sor a SkillsHungary Nemzeti Válogatóversenyre, ahol az informatikához hasonlóan tucatnyi egyéb szakma képviselői küzdenek a EuroSkills 2016 részvételért. A rendezvénynek évről-évre 12-15 ezer látogatója van.

A döntő már valós fizikai eszközökön zajlik, így a csapatoknak szervereken, munkaállomásokon, forgalomirányítókon, kapcsolókon és tűzfal eszközökön kell a kitűzött feladatot elvégezniük.

​Feladattípusok:

 • Hálózattervezés
 • Hálózatépítés és konfigurálás Cisco és Linksys hálózati eszközökkel
 • Windows Server 2012 R2 kiszolgáló és Windows 8.1 munkaállomás telepítés, konfigurálás
 • Debian Linux kiszolgáló és munkaállomás telepítés, konfigurálás

A döntő minden résztvevője értékes díjakkal lehet gazdagabb, a legjobb csapat pedig másfél éves intenzív felkészítés után ott lehete a svédországi Göteborgban, 2016. decemberében.

 

 

Kapcsolat

HTTP Alapítvány
1123 Budapest
Csörsz utca 45.

E-mail: es2016@netskills.hu
Telefon: 1-225-4600

 

A WorldSkills és EuroSkills
versenyek hivatalos szakmai
szakmai támogatója a

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
megbízásából a Skills IT konzorcium. Konzorciumvezető: