Miniszteri fogadás a WorldSkills 2015 Sao Paulo verseny hősei számára

Október 29-én ünnepélyes keretek között köszöntötték a WorldSkills 2015 versenyen komoly sikereket elért magyar csapat versenyzőit. Mint arról mi is már több formában is hírt adtunk, László Attila bútorasztalos aranyérme mellett a másik világra szóló eredmény Csongrádi Dávid nevéhez fűződik, aki az informatikai hálózati rendszergazda kategóriában ezüstérmet szerzett. Az eseményen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Parragh László kamara elnök köszöntötte a versenyzőket, a szakértőket és a szponzorok képviselőit.

Csongrádi Dávid, László Attila és a kiválósági érdemérmet elnyert versenyzők pénzjutalommal is járó miniszterelnöki díjat vehettek át.

 

Üzenetértékű a fiatal szakemberek versenye, mivel példát állít a fiatalok elé arról, hogy érdemes a szakmunkás pályát választani, érdemes tanulni és tökélyre vinni a szaktudást - erről a nemzetgazdasági miniszter beszélt. Varga Mihály hozzátette: az augusztusi WorldSkills világversenyen Magyarország az eddigi legkomolyabb eredményt érte el, a résztvevőknek sikerült legyőzni a "tipikus magyar kishitűséget", és versenyhelyzetben is kiválóan teljesíteni.  A tudást az iskolarendszerben lehet elsajátítani. Magyarország a duális képzés bevezetésével új ösvényen indult el, a máshol, Németországban, Ausztriában, Belgiumban jól működő példákat adaptálja, olyan plusz hozzáadásával, amellyel gyorsabban tud reagálni a világ változására.

A WorldSkills versenyen való vártnál sokkal jobb szereplés mögött néhány lelkes fiatal, a felkészítésbe hihetetlen mennyiségű energiát befektető szakmai csapat és pénzt, szaktudást felajánló szponzorok álltak, a kormány és az MKIK mellett - mondta Parragh László.  A kamara elnöke beszámolt arról, hogy 2018-ban Magyarország rendezi a fiatal szakemberek európai versenyét, a térségben először. Minden nap van megkeresés a környező országokból arról, hogyan zajlik Magyarországon a szakképzés - mondta Parragh László. Magyarországnak van egy lépéselőnye a területen, amely remélhetőleg az ország versenyképességében is tükröződik, és a tőkebefektetések alakulásában is megjelenik - jelentette ki.    A WorldSkills fiatal szakemberek világversenyén augusztus 11. és 16. között 55 ország több mint 1200 versenyzője mérte össze tudását 50 versenyszámban Sao Paulóban, Brazíliában. Magyarországot 13 szakmában 14 fiatal szakember képviselte.