EuroSkills Budapest 2018 ICT Specialists nemzeti válogatóverseny

2012-ben Belgiumban három magyar fiatal informatikus a dobogó legmagasabb fokára állhatott a szakmák Európa bajnokságán. Majd két évvel később Lille-ben egy új összetételű magyar csapatnak sikerült megismételnie a bravúrt. Alig pár hete pedig Vajgel Viktória és Tóth Bence hajszállal lemaradva az aranyéremről lett második Göteborgban. 2018 egy különleges év lesz, hiszen jövőre Budapesten rendezik meg az EuroSkills versenyt. Legyél Te is tagja a csapatnak, aki ismét Európa fölé magasodik!

HTTP Alapítvány és szakmai partnerei útjára indítják a válogatóversenyt, melynek során kiderül, hogy kik képviselhetik Magyarországot az EuroSkills 2018 Budapest versenyen a vállalati rendszerüzemeltető kategóriában. A korábbi években a válogató versenyen csapatok vetélkedtek, de ezúttal egyéni megmérettetésre hívunk benneteket. A legjobbak közül fogjuk kiválasztani azt a két fiatal informatikust, akik megmérkőznek majd Európa többi csapatával.

A mostani verseny más szempontból is különleges és rendhagyó lesz. Ezúttal elsősorban nem a már megszerzett szakmai tudásotokra leszünk kíváncsiak, hanem sokkal inkább arra, hogy mennyire vagytok képesek gyorsan megtanulni és sikerrel alkalmazni az új ismereteket, valamint arra, hogy mennyire vagytok szorgalmasak és kitartóak.

A szakmai területek továbbra sem változtak, így Cisco hálózati, valamint Windows és Linux szerverkörnyezettekkel kapcsolatos ismereteket kell a gyakorlatban alkalmazni. Mindezt azonban az eddigiekhez képest más módon fogjuk mérni. A feladatok egyszerűbbek lesznek, kevesebb előzetesen megszerzett tudást várnak el, viszont erőteljesebben építenek azokra a verseny előtt és alatt kiadott anyagokra, melyekből egy-egy részterületre fel lehet majd készülni.

 • A verseny háromfordulós lesz:
  • Az első fordulóra 2017. február 16-án, csütörtökön kerül sor. Ez a rész kizárólag online módon, tesztek és szimulációs feladatok formájában zajlik.
  • második forduló tervezett időpontja 2017. március 18. Erre az online forduló legjobb 12 versenyzője kap meghívást. Az egynapos megmérettetésen már valós és szimulált eszközökön, valamint virtuális szervereken kell feladatokat megoldani.
  • döntőre április 24. és 26. között kerül sor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Szakma Sztár rendezvényének keretében. Erre már csak a legjobb 6 versenyző kap meghívást. A záró fordulóban a nemzetközi versenyhez hasonló környezetben, valós eszközökön kell egy összetett feladatot megoldani. A döntősökre nagy értékű nyeremények is várnak.
 • A döntősök közül négy versenyző kap meghívást egy hat hónapos felkészítésre. Ennek során otthoni készülés és néhány egynapos helyszíni tréningre kerül sor. Az EuroSkills csapat két tagjának végső kiválasztására ennek a szakasznak a végén történik meg.
 • A kiválasztott két versenyző a verseny előtti 6 hónapot intenzív felkészítéssel tölti majd. Mindez azt jelenti, hogy a megélhetésüket is biztosító ösztöndíjas juttatás mellett a csapat tagjai teljes munkaidőben és folyamatosan készülnek a versenyre.
 • A nevezés feltételei:
  • A versenyre azok a fiatalok nevezhetnek, akik 1993. január 1-jén vagy az után születtek.
  • Iskolai végzettséggel kapcsolatos elvárás nincs, de az eredményes szerepléshez a fent részletezett három témakörből legalább kettőben alapszintű jártasság szükséges.
 •  Jelentkezési határidő: 2017. január 29.

Várunk Téged is! Legyél Te Európa legjobbja!

További hasznos információk és nevezés a verseny portálján: www.netskills.hu/euroskills2018