Magyar informatikus a világ legjobbja között: ezüstérem a szakmai világbajnokságon

Csongrádi Dávid, aki szakmai tudásának alapjait a Cisco Hálózati Akadémia képzésének keretében a Békéscsabai Központi Szakképző Iskolában szerezte, tavaly márciusban lett első a HTTP Alapítvány szervezésében zajló magyarországi válogatóversenyen. Az ezt követő közel másfél éves intenzív felkészüléshez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett nagyon komoly segítséget nyújtottak az IT iparág meghatározó hazai szereplői, így például az IT Services Hungary, a Cisco Magyarország, a Lufthansa System, a Microsoft Magyarország, a Profession.hu, az SRV Monitoring Services és a T-Systems Magyarország is nagymértékben hozzájárult a megfelelő anyagi és szakmai háttér biztosításához.

A verseny négy napon keresztül zajlott, minden nap más-más szakmai részterületen kellett bizonyítaniuk tudásukat a versenyzőknek. A napjaink informatikájában kulcsfontosságú területnek számító hálózati eszközök és kiszolgálók beállításából álló feladatok kemény kihívást jelentettek minden résztvevő számára, és a várakozásnak megfelelően a Távol-Keletről érkezett versenyzők most is kimagasló teljesítményt nyújtottak. Már a verseny első felében is látszott, hogy ezúttal a magyar versenyző is tartja velük a tempót. Különösen a második nap sikerült kiválóra, amikor Csongrádi Dávidnak sikerült teljesen hibátlanul megoldania az aznapi feladatot, ami szinte példanélküli. Dávid nem fáradt el a verseny második felére sem, a harmadik és negyedik napon is rendkívül jól teljesített.

Az összesítés végül nagyon szoros eredményt hozott, a dél-koreai aranyérem mellett a magyar versenyző teljesítménye a dobogó második helyét jelentette.

„Az informatikai szakmát hosszú évek óta az ázsiai országok versenyzői uralták, európai versenyzőnek nagyon régóta nem sikerült dobogós helyezést elérni. Ez a sorozat szakadt meg most egy fiatal magyar szakember jóvoltából. Már egy ideje lehetett érzékelni, hogy a magyarországi informatikusképzés felzárkózott a nemzetközi szinthez, amit bizonyított az is, hogy a két legutóbbi Európa bajnokságon már magyarok hozták el az aranyérmet. Az eddigi világbajnokságokon azonban még nem sikerült bizonyítani, hogy ott vagyunk a világ legjobbjai között. Most ez is megtörtént, Dávid teljesítményével Európa, és azon belül Magyarország is nagyon komolyan bejelentkezett, – mondta Sisák Zoltán, a HTTP Alapítvány elnöke, aki a versenyen szakértőként a zsűri munkájában is részt vett.