Gyakran Ismételt Kérdések az IT Network Systems Administration válogatóhoz kapcsolódóan

Még középiskolába járok. Jelentkezhetek-e az WorldSkills válogató versenyre?
Mindenkit, aki a felső korhatáron belül van, szívesen látunk a versenyen. Ha most még nem sikerül a legjobbak közé kerülnöd, akkor ez egy jó felkészülés lehet a következő évek megmérettetésére. Ha a fiatalabb korcsoporthoz tartozol, akkor a WorldSkills válogató helyett vagy mellett érdemes megfontolnod a Skills Junior versenyen való indulást. 
Hálózatokat tanultunk már, de a Linux-szal és/vagy a Windows Serverrel még nem foglalkoztunk az iskolában. Ettől függetlenül érdemes indulnom a WorldSkills válogatón?
A Linux és a Windows rendszerek alapszintű kezelését már az első forduló előtt megtanulhatod, ehhez nagyon jó felkészülési lehetőséget kapsz a jelentkezés után. Ha 11-es vagy 12-es szakgimnazista vagy, akkor az WorldSkills válogató helyett érdemes megfontolnod a Skills Junior versenyen való indulást. 
Középiskolában eddig még csak a Cisco Hálózati Akadémia CCNA képzés első két szemeszterét végeztem el. Indulhatok-e a WorldSkills válogató versenyen?
A versenyfeladatok jelentős része olyan ismeretekre építkezik, ami a CCNA képzés első két szemeszterében található meg, így ezzel a háttérrel már érdemes lehet belevágni. Ha 11-es vagy 12-es szakgimnazista vagy, akkor a WorldSkills válogató helyett érdemes megfontolnod a Skills Junior versenyen való indulást. 
Nem vagyok Cisco Hálózati Akadémia hallgató. Indulhatok-e az WorldSkills válogató versenyen?
Ha a korhatárra vonatkozó feltételnek megfelelsz, akkor természetesen igen!
Érdekel a Skills Junior verseny, de szeretnék benevezni az WorldSkills 2019 válogatóra is. Lehetséges mindkét versenyen részt venni?
Igen! Mivel a két verseny két egymást követő napon zajlik, amennyiben megfelelsz a nevezési feltételeknek, akár mindkettőn indulhatsz.
Informatikai szakgimnáziumban szakképzési évfolyamra (13. vagy 14. évfolyam) járok. Részt vehetek a Skills Junior versenyen?
Hivatalosan formában nem, de versenyen kívül indulhatsz. Mindez azt jelenti, hogy
  • a jelentkezésnél jelezned kell, hogy nem felelsz meg a nevezési feltételeknek;
  • minden felkészülési anyagot ugyanúgy megkapsz, mint a rendes résztvevők;
  • nem lehetsz a díjazottak között, de az eredményedről természetesen értesítünk.
Milyen felkészülési anyagot kapunk a Linux és a Windows Server témakörökhöz a Skills Junior versenyen?
Linux témakörben a Cisco Hálózati Akadémia keretében elérhető „NDG Linux Unhatched” online tananyaghoz kapsz hozzáférést. Ez egy nagyon jó, könnyen érthető anyag, ami az alapszintű Linux kezelési ismereteket segít elsajátítani. A tananyag része egy virtuális Linux munkaállomás is, ami lehetőséget ad a megszerzett ismeretek azonnali kipróbálására. A virtuális gép a tananyaggal együtt böngészőből elérhető, így a saját gépen semmilyen speciális szoftverre vagy más eszközre nincs szükség.
Windows Server témakörben egy célirányosan a versenyhez készült, bevezető szintű, magyar nyelvű, online előadást nézhetsz majd meg.
A versenyen a kérdések mindkét esetben kizarólag a kiadott anyagokra épülnek, azok áttanulmányozása után teljes mértékben megoldhatók lesznek.
Mit jelent mindkét verseny esetén a hálózati résznél említett szimulációs feladat?
Ezt a feladatrészt a Cisco Packet Tracer program segítségével kell megoldanod.
Hogyan juthatok hozzá a Packet Tracer programhoz?
  • Ha aktív hallgatója vagy a Cisco Hálózati Akadémiának (mert pl. a hálózati ismeretek I. tantárgyat a Cisco Hálózati Akadémia tananyag segítségével tanulod), akkor már rendelkezned kell belépési azonosítóval az akadémia központi rendszeréhez (www.netacad.com). Bejelentkezés után le tudod tölteni a Packet Tracer szoftvert.
  • Ha korábban még nem tanultál a Cisco Hálózati Akadémán, akkor a felkészüléshez kiadott Linux tananyag kapcsán kapsz majd belépési azonosítót, így a Packet Tracer programot te is le tudod majd tölteni.

 

 

Kapcsolat

HTTP Alapítvány
1123 Budapest
Csörsz utca 45.

E-mail: ws2019@netskills.hu
Telefon: 1-225-4600

 

A WorldSkills és EuroSkills
versenyek hivatalos szakmai
szponzora a
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
megbízásából a

 

Copyright © 2018, HTTP Alapítvány